В Парламента изслушаха кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на НС

Проблемите за натовареността на магистратите, подобряването на дисциплинарната практика, предложения за прозрачността на работата на ВСС и съдебната власт и подобряване на правилата за атестиране. Това са темите, по които отговаряха кандидатите за членове на ВСС от квотата на НС по време на откритото заседание на Комисията по правни въпроси в парламента. 

Всички 17 предложения за членове на Висшия съдебен съвет бяха одобрени и допуснати за беседата, която се предаваше пряко по БНТ и онлайн в сайта на парламента и продължи близо 12 часа. Предстои до 3 дни Комисията по правни въпроси да изготви доклад от изслушването. Той ще бъде гласуван на отделно заседание на Комисията по правни въпроси и ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание до 14 септември.

Кандидатурите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание ще бъдат гласувани от парламента в пленарната зала на 26 септември тази година.

На заседанието присъстваха министърът на правосъдието Диана Ковачева, главният прокурор Борис Велчев, председателите на ВКС и ВАС Лазар Груев и Георги Колев, председателят на Конституционния съд Евгени Танчев, представляващият ВСС Анелия Мингова, главният инспектор на Инспектората към ВСС Ана Караиванова, омбудсманът Константин Пенчев. Заседанието проследиха и посланици на държавите-членки на Европейския съюз, на САЩ, представители на Европейската комисия в България, постоянният представител на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка в България Юри Тавание, представители на държавни институции и неправителствени организации.

Може да харесате още...