Видео-фест в Стария Пловдив

Третото издание на ежегодния видео-фестивал Фасада в Стария Пловдив старира днес в 20 часа на Лапидариума до Балабановата къща с 18 видео-форми от 1 до 9 минути.  Дяволия 6: Римейк на “Франкенщайн”, Да живееш в сапунен мехур, Следвай ме, докато падам,  Метатяло, Падналия свят, Ваше Величество – са само част от заглавията на филмчетата. Прожекциите върху фасади на сгради в Стария Пловдив ще продължат по програма до 16 септември.

Изкушените от внушенията на съвременните арт-форми знаят, че Фасада е един от ежегодните проекти на Сдружение Изкуство днес, Център за съвременно изкуство Пловдив и Баня Старинна, които се стремят да подпомогнат развитието на видео изкуството в България като си поставят за цел да изследват интеракцията между градската среда, жителите и видеото като медия.
Фестивалът е създаден през 2010-та година и по традиция в рамките на провеждането му филмите се прожектират върху фасади в Стария град на Пловдив. Въпреки кратката си история, форумът се радва на популярност сред видео-артистите по цял свят. Сред получените 270 кандидатури, международно жури подбра 84 видео творби на 67 артисти от 22 държави за това издание.

Носителят на наградата Фасада (едномесечна резиденция в мултимедийната лаборатория на Сдружение Изкуство днес през 2013 година) ще бъде избран от жури в състав: Рене Бекман (артист и куратор, Холандия/България), Баптист Куелю (видеоартист, носител на наградата на Фасада видео фестивал 2011, Индия, Севдалина Кочевска (видеоартист, България), Надя Генова (артист, България)
Емил Миразчиев (директор на Фасада видео фестивал).

Може да харесате още...