Ростислава Генчева: Класическата музика е един изключителен свят; да се формира вкус е съвсем реално нещо или една история за Фортисимо фест след феста

Не беше необходимо да настоявам дълго пред Ростислава Генчева да ми разкаже как е преминал Фортисимо фест тази година. Знаех Рости като колега, с когото допреди няколко години работехме отлично по различни културни теми в една от националните български телевизии. Този път я срещнах в съвсем друга светлина – като директор на музикален форум, представящ цяла плеяда талантливи творци. Подобна работа – като позиция, отговорност и имидж – би променила някои хора коренно. Тя обаче се оказа същото вдъхновено момиче, влюбено в това, което прави.

Вероятно от Фондация „Америка за България“ са провидели именно тази нейна страст, която вече 3 години превръща идеята й за събитието в истинска кауза – не просто да популяризира класическата музика у нас, а да ни покаже как можем да я усетим със сърцата си.

Броени дни след последния концерт на фестивала – в София – Рости отговори на няколко въпроса за приятелите на F2F TV.

F2F TV: Рости, след тазгодишното издание на Фортисимо Фест – как звучи равносметката на екипа ви?

Ростислава Генчева: С всяка година ние порастваме. Всяко издание за нас е един голям урок – житейски, музикален, организационен и дори емоционален. Учим се всеки път и като в живота, ако не си научим урока, той пак ни се случва. Това са думи на баба ми “научи си урока след грешката, защото тя ще ти се случва, докато не си го научиш”. Слава Богу, все по-малко уроци се повтарят за три години, явно сме добри ученици. 

F2F TV: Отпреди 3 години, когато стартира музикалният форум, който е и най-значимото културно събитие, подкрепяно от Фондация Америка за България, има ли промяна, според теб, в нагласата на публиката към музикалната програма?

Ростислава Генчева: И нагласата на един човек да сме променили – значи сме си свършили работата. Явно сме, защото на нашите концерти идват много млади хора, малки деца, млади семейства водят децата си още в количките – те порастват заедно с нас. И това е прекрасно. Класическата музика е един изключителен свят, в който всеки може да открие както безметежна радост, така и упование в труден момент. Тя е сакрално преживяване, ако се представи и изсвири добре. Вероятно сме ядосали много хора с това, че до класиката слагаме филмова музика или музика от видеоигри, но това е съвременната симфонична музика и след време – тя ще бъде класика. Това не е компромис заради масовия ефект, ние свирим с най-добрите оркестри у нас и със солисти на световно ниво. Само тази година наши солисти са – Веско Пантелеев-Ешкенази/концертмайстора на кралския Концертгебау/, Даниеле Белен/една от най-награждаваните съвременни цигуларки в Америка/, Нели Андреева /солист на ансамбъл “Филип Кутев”, Георги Андреев /един от най-талантливите съвременни композитори у нас/ и изключителния секстет на Михаил Йосифов. Качеството на изпълнението на музиката е най-важното в програмата, а Максим прави изключително прецизен подбор на произведенията. Понякога доста ме изнервя с това, че до последно не знам какво свирим, когато предавам концепцията за фондация “Америка за България”, но винаги знам, че е за добро. 

F2F TV: Прекалена амбиция ли е или нещо съвсем реално да се формира вкуса на публиката към музиката, която избира да слуша?

Ростислава Генчева: Да се формира вкус е съвсем реално нещо. Да си повярваш, че ти си този, който ще формира вкуса на едно поколение е меко казано грандомания. Ние се опитваме да дадем възможност и един различен поглед към света. Не само на хората, които не са чували класическа музика, но и на тези които са нейни почитатели. Няма нищо лошо, когато си емоционален и ти се аплодира някой на място, което да не е за аплодисменти. За това са концертите на открито, те позволяват на хората да са по-емоционални. След тях в залата трябва да престъпят като в храм.

F2F TV: Смяташ ли, че сме изпуснали последния влак в България да възпитаваме култура към класическите произведения?

Ростислава Генчева: Разбира се, че не сме. Децата са като все още ненаписана книга – в тях е бъдещето. Имаме две образователни програми – Фортисимо клас и Фортисимо фамилия. В първата училището помага да докоснем децата до класическата музика. Във втората, която започва от тази година, се надяваме децата да заведат своите родители на класически концерт.

F2F TV: Накъде ще тръгне догодина Фортисимо Фест? По старите дестинации или ще търсите с екипа си нови?

Ростислава Генчева: Ние сме верни на нашата публика. Надявам се, ако тази подкрепа продължи от фондация “Америка за България” отново да се видим в края на следващото лято. Лично аз много бих искала освен във Варна, Бургас, Пловдив и София да направим и открити концерти в Стара Загора, Велико Търново, Русе…

F2F TV: Накрая – личното ти предизвикателство към този фест – защо започна да го правиш, защо продължи?

Ростислава Генчева: На всеки мой рожден ден майка ми ми подаряваше запис на едно класическо произведение и казваше, че то е специално за мен. Когато пораснах осъзнах, че тя просто не е имала пари да ми подари по-голям подарък, но и до днес когато чуя Шуберт, Лист, Берлиоз, Чайковски, Стравински, Рахманинов … аз ставам на тази възраст, на която ми е подарен. Най-прекрасните подаръци, които съм получавала. Ако успеем да направим живота на хората по-лек и поне за час и половина забравят на колко години са и какви заеми имат, и как ще си плащат парното, си е заслужавало. Моята мотивация е тази лекота. Защото ние не сме на този свят да плащаме само парно или ток… Ако могат и да помечтаят за час и половина, аз бих била щастлива. Ние също сме нормални хора, които плащат парно и ток, но на сцената само мечтаем :))) И Фортисимо фест ни събира през един океан, той е причина да сме заедно и да дишаме заедно…

Може да харесате още...