Журналисти решаваха тест по противопожарна безопасност

Макар че работата на журналистите е основно да питат, днес на пресконференция в Противопожарната служба в Пловдив те се оказаха в ролята на отговарящи. Дългогодишният пр на огнеборците в областта – инспектор Георги Кунев – ги изненада с тест по противопожарна безопасност, в който част от въпросите ги поставиха пред сериозен размисъл. Оказа се, че тестът е за зрелостници в гимназиите и техикумите и като цяло не затруднява децата, тъй като още от първи клас в училище те започват да се запознават с правилата за действия при пожар, земетресение или друга аварийна ситуация. Как обаче може да се дефинира явлението пожар – дали като горене, което отделя топлина и понякога е съпроводено с дим или пък като неконтролируем огън, който причинява щети – се оказа въпрос с повишена трудност за иначе добре осведомените представители на медиите.

Как са се представители на теста те ще разберат в края на седмицата на Противопожарната безоспасност, която стартира утре. Независимо от знанията си, всички получиха книжки с картинки и полезни съвети за реакция при криза 🙂 Едната от книжките – Азбука на оцеляването – издание на ДА „Гражданска защита“ и БЧК – е с изключително ценна информация в аванс, която възрастните само си мислят, че знаят.
Книжките се разпространяват по проект из цялата област, обясниха от противопожарната служба. Огнеборците са се погрижили още седмицата, посветена на професионалния им празник, да е пъстра и наситена и откъм събития с превантивна цел – за целта с демонстрации и учения на място те ще влязат в детски градини и общински центрове, за да покажат на хората как се реагира при пожар или природно бедствие.
Мащабно учение ще има и в училищата месец след като стартира учебната година. На този етап сградите, където децата ще учат, все още се проверяват относно достъпност на плановете за евакуация, както и на евакуационните изходи, изправност на уредите за гасене на пожари и документацията, която се изисква за подобни случаи. Огнеборците напомниха, че железните врати, които в училищата се поставят, за да ограничат набези на апаши, ще трябва да стоят отключени, докато трае учебният процес, за да има бърз достъп до двора в случай на непредвидено събитие.
Статистиката сочи, че за пловдивска област пожарите от началото на годината са намалели в сравнение със същия период на миналата като се отчита повишения по два показателя: на извършените аварийно-спасителни дейности (заради инцидентите с наводнения в региона през април и май) и на лъжливите обаждания. Най-вероятно те пък са заради общото психическо състояние на хората, които след зачестилите земетресения и наводнения тази година се отчита, че все по-често изпадат в паника.
Продължават и тф обаждания с молба да се спасят котета, попаднали в плен на високите дървета; птици, заплетени в електропроводи; заключване на апартаменти, засядане в асансьор или нападение на пчелни рояци.
Телефонът за всички сигнали е 112.

Може да харесате още...