Започва седмицата на модерното изкуство в Пловдив

Тази вечер от 19 часа в Пловдив откриват 18-тото издание на Седмицата на съвременно изкуство. Очаква се в нея да се представят творби на известни артисти от международната художествена сцена. Мястото, разбира се, е уникалното пространство на Баня Старинна, която отдавна е лоно за новите, нетрадиционни и провокативни арт-изяви.

Сдружение «Изкуство днес» тази година е поканило за куратори Галина Димитрова-Димова и Десислава Димова, които посвещават събитието на темата за бъдещето и ролята на художниците в изграждане на визията за него. Изложбата със заглавие «След 15 минути всички ще сме в бъдещето» черпи вдъхновение от изкуството на операта и се опитва да комбинира нейната сериозност с експресивната й театралност, обясняват организаторите.
«Как изкуството формулира идеи за бъдещето днес?» и «Как изкуството да говори на своята публика в този специфичен исторически момент, в който самата публика демонстрира политическо и социално съзнание, доскоро привилегия на изкуството?» са въпросите, на които отговарят избраните произведения в изложбата. 13 артисти и колективи от различни държави дават разнообразни отговори на тези актуални въпроси и изграждат интересна панорама на съвременното изкуство.
Сред тях може да се видят един от основоположниците на концептуално изкуство в Щатите Лорънс Вийнър, който участва в изложбата със саунд трак, създаден съвместно с групата The Persuasions. Добилите широка известност с радикалните си филми и политическа критика руска група Что делать са представени с филма The Tower: A Songspiel. Видео на тандема Анета Мона Киша и Луция Ткачова, участвали в последното Венецианското биенале също може да бъде видяно в Банята.
Инсталацията на френската художничка Лили Рено-Дюар представя вариация на известната й творба Анти театър. Торил Йоханесен (Норвегия) е поканена да участва със серия графики, представящи интересни статистики от най-новата политическа и икономическа история. Наталия Дю (Казахстан) и Емре Хюнер (Турция) участват с видео творби, първата интерпретира морални постаменти, превърнали се в клишета в съвременното общество, а втората, дава поразяваща визия за постапокалиптичния човек.
Джеси Джоунс от Ирландия е представена с прочутото си видео Махагони, в което описва утопичната идея за «Райския град» от Брехтовска пиеса. Боряна Венциславова, българска художничка, живееща във Виена, показва серията си Миграционни стандарти, в които коментира визиите на емигранти за по-добър живот. Египетският художник, живеещ в Брюксел, Басим Магди участва с обект-табела, отправяща послание за мемориум на бъдещето. Мишел Найсмит от Великобритания представя видео, показващо екстравагантен метод за справяне с безработицата в Холандия.
Заглавието на изложбата е заето от произведението на Пиер Бисмут и Аарън Шустер, «Famous». Във видеото, модификация на известната фраза на Анди Уорхол «В бъдещето всеки ще бъде известен за 15 минути» се появява на екрана в различни цветове, напомняйки за неотложността да мислим бъдещия момент.
В деня на откриването Венелин Шурелов ще представи своята кибер лекция-пърформанс Man ex Machina, която представя хибрид, роден от взаимовръзката между технологиите и човека.
Утре, събота, от 11 ч. в Баня Старинна ще се проведе теоретичен панел по темата „Ролята на изкуството за формулиране на социални и политически визии” с участието на кураторите на изложбата и художниците Торил Йоханесен, Боряна Венциславова и Венелин Шурелов.
18тото издание на Седмица на съвременно изкуство се организира от Сдружение Изкуство днес с подкрепата на Община Пловдив, Гьоте институт, Офис за съвременно изкуство -Норвегия, Австрийско посолство в София и в партньорство с Фондация Кредо Бонум и Фондация Изкуство, дела и документи.

Може да харесате още...