Изложба „Българското чудо” – от днес в Историческия музей в Пловдив

Регионален исторически музей – Пловдив избра лотариен билет от Първото българско земеделско – промишлено изложение за експонат на месец Септември 2012 г. Това е първата държавна лотария в България, която има всички необходими гаранции от Министерството на финансите. Билетите са изработени във Виена, а върху тях личат подписите на Михалаки Георгиев – директор на изложението и Григор Начович – тогавашния финансов министър на България. Всеки можел да си закупи ценната хартийка за левче. Голямата печалба била 20 000 лева. Имало още 5 печалби по 1000 лева, 100 печалби по 50 лева и 1000 печалби по 10 лева.

Щастливците имали възможност да получат парите си от Пловдивското ковчежничество в рамките на 1 месец след изтеглянето на лотарията или от Българската Народна Банка в София в рамките на 1 година след изтичането на първия месец. 100 – хилядният посетител на Изложението бил изненадан със специална награда – 100 лотарийни билета.

Късметът се паднал на баба Тодорина Калина от село Бойково, която продала билетите на другите посетители и с част от спечелените пари си купила френски сапуни. Експонатът е част от изложбата „Българското чудо”. Тя е подредена в сградата на Областното събрание на Източна Румелия на площад „Съединение” № 1 и е посветена на Първото българско земеделско – промишлено изложение и стопанското развитие на България в края на XIX и началото на XX в. Изложбата ще бъде отворена за посетители от 6-ти септември.

Може да харесате още...