В какъв имот да инвестираме – препоръки от CEB.BG

За едни хора апартаментът е инструмент, за други – луксозна играчка, а за трети е сигурно място за запазване на парите. Всеки българин, който иска да инвестира в София, но не я познава достатъчно добре, е разумно да определи мотивите си. Брокер Владимир Йосифов от „Бряг имоти“ дава полезни съвети за сайта www.ceb.bg по този въпрос от гледна точка на представител на инвеститора, а не на ползвателя.

Ако родител от провинцията купува жилище, за да има къде да живее детето му, само докато е студент в София, е добре имотът да бъде близо до университета, в който ще учи. В този случай се обсъжда с детето какво му е необходимо като площ и ниво на лукс. Трябва да е ясно дали имотът ще се продава след дипломирането на студента или ще се ползва и като жилище за работещ в столицата млад човек.
Ако имотът ще се ползва и като жилище след години, центърът на София е най-доброто място, твърди брокерът. От бюджета на клиента зависи дали ще е близо до автогарата, Халите, кметството, Долен Лозенец или друг район около метрото. Ключовата дума е метростанция.
Има купувачи, които могат да направят сами основен ремонт на апартамента си. Такива хора имат време и търсят апартамент в лошо състояние с добра локация. Според Йосифов това са имоти, които страдат най-малко при кризи, а България не е със стабилна икономика и няма гаранция, че скоро няма да има изненади.
Специалистът споделя, че работи само в София Център и Лозенец. Той разказва, че има няколко поръчки за подобни инвестиции и пресява офертите, предлагайки ниска цена с пари в брой. Според него това са идеални сделки за брокерите, защото получават премия. А тя на свой ред е водеща мотивация за добрият брокер.
На инвеститори от провинцията със средни доходи, които искат да купят имот в столицата, който да дават под наем, експертът препоръчва района около автогарата. Ясно е, че всеки апартамент в близост до метростанция е добър, но около автогарата се оформя един малък провинциален район, твърди специалистът. Проблемът на такива райони е, че при криза биват удряни най-тежко и най-дълго.
Йосифов споделя наблюденията си, че много хора от районите около Южния парк и Борисовата градина прекарват голяма част от времето си в парковете. Животът им е организиран така, че по няколко часа на ден са там с детето, кучето, колелото, приятели, съседи, роднини и т.н. Според специалиста тези хора живеят добре и харчат парите си за щастие. Метростанциите и сравнително доброто качество на живот ще доведат хиляди нови двойки в тези райони, прогнозира той.
Брокерът още веднъж съветва инвеститорите да насочат вниманието си към жилища, намиращи се в близост до метростанция. Той е убеден, че търсенето ще се ориентира главно към тези райони. Метрото ще промени пазара на имоти у нас „чудовищно“, но повечето българи все още не си дават сметка за това, смята експертът.

Може да харесате още...