Стенли Джордан, който записва музиката си с числа, вместо с ноти – на античен Несебър с китарата си

Виртуозният американски китарист Стенли Джордан ще изнесе концерт в Несебър във втория септемврийски ден. Джордан е световно значима фигура в съвременния джаз, с четири номинации „Грами”.

Още от старта на музикалната си кариера, едва на шест годишна възраст, започва да учи пиано, след което измества фокуса си към китарата. През 1981 година завършва Принстънския университет със степен Бакалавър по специалност композиране на дигитална музика (digital music composition). Стенли показва чрез своята музикална персона откритост, въображение, гъвкавост, уважение и смелост във всяко едно свое музикално начинание, твърдят познавачите на музиката му. Чрез класическите си шедьоври, преминаващи през соул и поп-рок и достигащи до джаз ширините, Джордан винаги може да пренесе слушателите в света на необятното. Той разработва лично негова революционна система за записване на музика с числа, вместо ноти. Обикновено китаристите използват и двете си ръце, за да изсвирят всяка отделна нота, но идеята да свири на китара „с двете ръце независимо” дошла на Стенли от свиренето на пиано. Системата е уникална и би могла да промени световната музикална теория, вярват музикални експерти.

В началото на летния сезон музикантът беше на посещение в България. Сега е твърдо решен да проведе семинар у нас, на който да преподава на български китаристи своята уникална техника за свирене. В същото време, Джордан ще обучава студенти, които да я използват и преподават.
Джаз концертът ще започне утре от 21:00 часа на сцената на Амфитеатъра в Старинен град – Несебър. Билетите се купуват на място.

Може да харесате още...