Откриха втория метродиаметър от софийското метро

„Новият метродиаметър е добър пример за това какво може да се очаква от помощта на Европа, регионалните и кохезионни фондове. По тази линия Европейският съюз съфинансира 50 % от неговата стойност, което възлиза на около 476 млн. евро”. Това зави председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу след като заедно с министър-председателя Бойко Борисов, в присъствието на президента на Република България Росен Плевнелиев, откри втория метродиаметър от софийското метро, финансиран по ОП „Транспорт” и съфинансиран от българска страна. Председателят на Европейската комисия е на еднодневно работно посещение в България по покана на българския премиер Бойко Борисов.
Новият метродиаметър дава възможност за ускоряване на транспортните връзки, икономическото развитие и подобрява условията на живот на гражданите, същевременно усъвършенства транспортната система и увеличава нейния потенциал. Според председателя на Европейската комисия чрез използването на този вид транспорт ще бъде намалено замърсяването на околната среда и хиляди жители на столицата ще бъдат улеснени в придвижването си. „Ето това е значението, което ние даваме на думите „зелено развитие -устойчиво развитие”. И това е тази добра равносметка, която ще води и занапред посоката на развитие на кохезионната политика в Европа”, допълни той. „Свързването на метросистемата с българските исторически забележителности ще допринесе за опознаването на културното наследство на столицата на България. Това е един добър за пример за интегриране и свързване на всички транспортни системи в един голям град. Планираното разширение на метрото към столичната аерогара ще осигури по-бърза връзка с останалата част на Европа и света”, изтъкна Барозу.
Председателят на Европейската комисия подчерта, че се водят преговори в Комисията и Европейския парламент за бъдещия бюджет 2014 – 2020 г. „ЕК предложи един вариант, който е добре балансиран и е много важно да имаме точно такива проекти като софийското метро, които показват какво могат да сторят европейските фондове за гарантиране на растеж и просперитет”, заяви той и изрази своята радост от това, че една от метростанциите се казва „Европейски съюз”. „Това демонстрира, че Европейският съюз и България стоят рамо до рамо”, коментира председателят на Европейската комисия.
„На нашето правителство бяха завещани само 4 – километрови тунели от метрото. Ние реализирахме един от най-големите инфраструктурни проекти за страната и това дава самочувствие на нацията. Това е демокрация – следващите поколения, децата, които ще израснат тук да не изпитват трудностите на предишните”, заяви от своя страна премиерът.
„Надявам се да имаме възможността скоро да обявим и старта на продължението на метрото до Аерогарата. Сред целите на нашето правителство до 2014 година са и доизграждане на АМ „Струма” и „Хемус”; изграждане на пречиствателни станции, жп линии, административен капацитет.
За сравнение“ историята на проекта започва преди 45 години. Идеята за магистрала „Тракия” пък датира от преди 48 години. „Големият успех за строителството на метрото е плод на професионален труд, политическа воля и европейска солидарност. Хиляди строители, проектанти, инженери, мениджъри полагаха денонощно труд и доказаха с действията си, че страната ни може да управлява милиарди проекти до последния ден и до последния лев – коректно, прозрачно и най-важното – по правилата”, каза президентър Росен Плевнелиев, който също беше на церемонията. Той изтъкна, че европейската солидарност е тази решаваща подкрепа, която дори в условията на тежка световна криза, позволява на България да реализира свои значими национални проекти и приоритети, които са от съществено значение за региона и за просперитета и развитието в Европа, като цяло.
„Чрез строителството на метрото се обновиха и разшириха много булеварди, както и съпътстващата ги инфраструктура; изградиха се чаканите в продължение на 20 години мащабни подземни паркинги. Създадоха се и 500 нови работни места”, изтъкна кметът на София Йорданка Фандъкова. „Разкрихме част от историята на древна „Сердика-Средец”. Това са уникални експонати, част от историческото и културно наследство на Европа. На площ от 19 000 квадратни метра изграждаме един от най-големите подземни музеи на открито. Този проект е пример за европейска солидарност, здрава екипна работа и отлично партньорство”, категорична е още Фандъкова.
По време на пресконференция днес Жозе Барозу още веднъж заяви подкрепата на Комисията за влизането на България в Шенгенското пространство. „България отговаря на изискванията и този въпрос трябва да бъде решен колкото е възможно по-скоро, така че българските граждани да се ползват с всичките ползи на членството на страната в Европейския съюз”, подчерта председателят на ЕК.

Може да харесате още...