За Съединението – милиони цветя в Пловдив, 300 нови знамена и изкъпан паметник

Над 300 нови знамена – националният трибагреник и флагът на Пловдив – ще бъдат монтирани преди Празника на Съединението на входно-изходните артерии на града. Шестте големи трикольора с размери 7,5 на 4,5 м също ще бъдат сменени, съобщи директорът на ОП „Чистота” Иван Стоянов, който днес провери как работят неговите служители по Асеновграско шосе. Нощно време огромните знамена ще бъдат осветени – за 6 септември това ще се случи на Скобелева майка, Карловско и Кукленско шосе, а след това и на останалите входове към града. Дали над тях все още ще има православни кръстове – предстои да видим.

Всичките 462 работнички на предприятието вече са включени в ръчното почистване преди Празника. Приключи работата на Пазарджишко, Голямо Конарско и Карловско щосе. Но голямото чистене продължава.

По традиция, паметникът на площад Съединение и самият площад ще бъдат „изкъпани” на 5 септември. В предприятието вече са доставени 50 литра шампоан с дъх на свежи цветя. Почистени от графити са пейките там, както и стените на оградата на Археологическия музей. Освежен е и подлезът – излъскан и пребоядисан в цвят Сахара.

Бели хризантеми ще допълнят красотата в цветните лехи пред Общината преди 6 септември. На ъгъла срещу Католическата църква, където наскоро бяха засадени три марокански палми, също ще оформим цветна градинка.

Над един милион теменужки, още поне половин милион парички и други пролетни цветя ще бъдат засадени тази есен в обособени фигурални пространства, които вече се проектират. 

Само за четирите кръгови по булевард „Освобождение” в район „Тракия” засега са заявени над 200 хиляди теменужки. Невиждани досега в Пловдив красиви цветни фигури обещават за булеварди, кръстовища, паркове и вътрешно квартални градинки.

Най-важно, обаче, е да осигурим поливане на цветята. Затова изграждаме нови поливни системи на бул. „България”, „Източен”, „Руски”, „Хаджи Димитър” и в много от парковете, същевременно възстановяваме излезли от употреба стари помпи, така че напролет добрият резултат да е налице. В поливен булевард ще се превърне и тракийският „Освобождение”, допълни директорът на „Градини и паркове”.

Може да харесате още...