Синя луна тази вечер – следващата след 3 години

Дали тази вечер ще изгрее синя луна или наименованието на рядкото явление така ще е само метафора – предстои да видим. Става дума за пълнолуние, което настъпва два пъти за един календарен месец. Предходното е било през март 2010 година. Следващото ще е чак през юли 2015-та.

Астрономически, пълнолуние настъпва веднъж на 29 дни. Максимумът дни в календара на един месец пък е 31. Комбинацията – два пъти пълнолуние в месеца – се изчислява, че се случва, веднъж на около две и половина години.
Така че – не е ТОТО шанс да разберем дали луната наистина е синя. Стига да имаме време, желание и разбира се, въображение да наблюдаваме пълния кръг на небето тази вечер.

Впрочем, специалисти твърдят, че луната може да се оцвети в раличен от обичайния й цвят само ако има изригване на вулкан. Така например сини луни са изгрявали в небето през 1883-та, когато е изригнал вулканът Кракатоа в Индонезия. Тогава пепелта достигнала до горните слоеве на атмосферата и цели 2 години хората наблюдавали не само сини луни, но и лилаво слънце и сребристи облаци…
Ако това ви се струва прекалено тривиално обяснение, потърсете своята приказка в небето – тя може да обагри луната в какъвто цвят пожелаете 🙂

 

Може да харесате още...