2 бомби в България на този ден преди 28 години

2 бомби с часовников механизъм (будилник Слава) избухват в България на този ден преди 28 години – в Пловдив и във Варна. В чакалнята на гарата в Пловдив от взрива в 17, 29 часа умира 50 годишна жена от Кърджали, други 42-ма са ранени, разрушени са металният покрив и някои от стените на гарата. 
36 минути по-късно, в 18, 05 часа, пред аерогарата на морската ни столица друга бомба, положена кротко в бетонен цветарник на паркинга, ранява две варненки.
Паниката и на двете места е огромна. Страхът от нови атентати държи дълги години бдителни за изоставен багаж и полицаи, и граждани.
Днес на мястото на взривената бомба на гарата в Пловдив – в ъгъла на чакалнята, почти незабележима стои възпоменателна плоча.
Помним ли наистина?
Атаките се разследват в продължение на няколко години и обвинените за тях – 3-ма, за които тогава се твърди, че са от единствената у нас протурска терористична организация – са осъдени на смърт.
Малко след атентатите преди 28 години започва масовата промяна на турските имена у нас… Процес, белязал цяло едно поколение с насилие и болка, и с ненамерен отговор ЗАЩО.

Може да харесате още...