Огромни динозаври на площада в Пловдив на 6 септември; ДВАМА СА МАЛКО, ТРИМА СА МНОГО идват с още куп изненади

Динозаври – високи 7 метра и дълги 5 – ще изпълнят площада пред Военния клуб в Пловдив на 6-ти септември точно в 16 часа. Това ще е и първото им появяване за 45 минутното представление, част от програмата на Международния куклено-театрален фестивал ДВАМА СА МАЛКО, ТРИМА СА МНОГО. Дали холандските кукли ще стряскат децата или ще ги веселят предстои да видим – програмата на юбилейното издание на феста предвижда и второ появяване на динозаврите на същото място, но в 19 часа. Час по-рано на сцената на Драматичен театър Пловдив кукли от най-големия куклен театър в света – от град Омск в сърцето на Сибир – ще разкажат легендата за Цар Ирод.
Началото на фестивала, впрочем, е два дни по-рано – 4-ти септември, когато премиерата на пловдивските кукленци – ВГРАЖДАНЕТО – ще покаже уникално съчетаване без думи на куклен театър, танц и визуални изкуства. Става дума за пресътворяване на легендата за майстор Манол и Струма Невяста, чиито корени се намират в преданията за вграждане на човешка сянка в строежа още в древна Сирия. 3, 5 тона камъни от река Чая са част от мизансцена на атрактивния пърформанс, за който билетите вече са продадени, разкри директорът на Куклен театър Пловдив Виктор Бойчев. Представлението ще радва и столичани на 18 септември, а след премиерата му, под тепетата ще се играе отново на 26 и 27 септември. 
Освен на 4 закрити сцени, програмата на ДВАМА СА МАЛКО, ТРИМА СА МНОГО в 20-тото си юбилейно издание ще ангажира и няколко места за игра на открито – Градската градина, Конюшните на царя, Площада… Като цяло – ще гледаме представления на куклени театри от Москва, Рязан, Словения, Босна и Херцеговина, Нова Зеландия, Уругвай, разбира се, и от България. Можем да видим рисуване от марионетка, улична клоунада и дори театър в каравана, разположена в Цар Симеоновата градина, където има само 7 седящи места и входът е от символичния 1 лев.
Кой ще грабне статуетката на феста, дело на Васил Маргаритов, ще прецени 3-членно жури. Отделно, 7 деца от 6 до 10 години ще журират по свои критерии постановките и също ще излязат с номинации. Наградените ще научим на 8 септември.
А дотогава – билети може да се намерят на касата на Куклен театър Пловдив. Без вход са само представленията на открито 🙂

Може да харесате още...