Вятър възобнови горските пожари в страната

Вертолет Ми-17 от ВВС излетя тази сутрин в 09:14 часа от авиобаза Крумово, за да участва в гасенето на пожара в района на природен парк „Рилски манастир”, кюстендилско. Зареждането на вертолета с вода става от язовирите „Калин” и „Дяково” . Причината за включване на военна машина в гасенето е силният вятър, който възобнови отделни огнища от пожара в Рила след като дежурните групи успяха да ограничат развитието му през нощта. 

Днес там ще гасят 170 дучи жива сила – пожарникари, войници, горски служители и служители на националните паркове. 110 от тях са в северния участък, останалите –  по южния периметър на пожара. В района на пожара има противопожарна техника, булдозер, с моторни триони ще се проправят ивици.
Едновременно с действията в Рила, продължава ограничаване и ликвидиране на възникналия вчера пожар в сухи треви и борова гора в землището на село Драгоил, драгоманско. На място и днес са два пожарни екипа, горски служители и 20 човека местно население. Огънят е обхванал площ от около 200 дка.
Добрата новина е за хасковското село Брягово, край което вече е локализиран пожарът на сухи треви и храсти. Стихията там е обхващала 3000 дка. Няма непосредствена опасност за хората от селото и за тяхното имущество, успокоиха от МВР.

Може да харесате още...