Пловдив се включи във футболната инициатива ИГРАЙ С НАЦИОНАЛИТЕ

Четири отбора мериха сили във второто издание на футболната инициатива за хора в неравностойно положение     „Играй с  националите“, коят

о се проведе през уикенда в спортен център „Арена” в Пловдив. Футболният празник откри легендата на жълто-черните и директор на дирекция „Спорт и младежки дейности” Петър Зехтински. В срещите, които се играха между тимовете на „Отбор на надеждата“ с треньор Методи Здравков, „Жътвари“ – с ръководител Шегън Филипс, „Ливърпул – фен клуб“ и „Ботев“ (Пд) – ветерани, се включиха и двама играчи, носили фланелката на България – Атанас Пашев и Иван Кочев.

Победител в надпреварата стана „Отбор на надеждата”, който надигра състезателите на „Ботев“ (Пд) – ветерани с резултат 9:7. Шампионът от второто издание на футболната инициатива „Играй с националите“, ще представя България на световното първенство по футбол за бездомни хора в Мексико Сити от 6 до 14 октомври тази година. За участие в него са поканени рекорден брой състави – 54 мъжки и 14 дамски. Сред тях за първи път попадна и български отбор.
България ще се включи в десетото световно първенство за бездомни хора, след като на 11 август тази година Sports Management Bulgaria стана официален партньор на фондацията Homeless World Cup за територията на страната. Българският посланик на инициативата е най-успешният български треньор Димитър Пенев. Целта на инициативата е чрез футбола да се насърчи социалната интеграция на младежи без собствен дом или крайно нуждаещи се, които са пренебрегнати и отхвърлени от обществото. Чрез спорта, състезателите ще изградят качества като дисциплина, целеустременост, жертвоготовност, самоконтрол и уважение към другите, отборен дух и много нови приятелства.
Фондация Homeless World Cup, подкрепяна от УЕФА, ООН и фондация „Телмекс” всяка година организира световно първенство за бездомни хора. Към момента над 100 000 души без жилища в над 70 страни са се възползвали от активностите на фондацията. Резултатите сочат, че над 70% от играчите променят живота си към социализация. Те изграждат самочувствие и мотивация за развитие, отхвърлят зависимостта от наркотиците и алкохола, получават работни места, жилище, образование, обучение, за да станат футболисти, треньори и социални работници.

 

Може да харесате още...