Общините – с финансов рейтинг

На първо място по финансов рейтинг сред всички 264 общини в странатаМинистерството на финансите подреди Община Шабла. Второто място присъди на Община Челопеч. На трета и четвърта позиция се класираха Несебър и Панагюрище.
Класацията е по оценки за първото полугодие на настоящата година в съпоставка с 12 показателя за същия период на миналата година. За разлика от първите две общини, които правят повече или по-малко рязък скок в класацията си /Шабла от 81 на 1 място, и Челопеч от 7 на 2/, Община Несебър показва стабилно и устойчиво развитие, придвижвайки се от 5-то на 3-то място и повишавайки оценката си от 55,34 на 65,74.
Община Несебър е пълен отличник по други два показателя: „Размер на дълга, като процент от собствените приходи и изравнителна субсидия” и „Просрочени задължения като процент от собствените приходи и изравнителна субсидия”, тъй като нито има дълг, нито просрочени задължения. Наскоро излезе и справката за събиране на туристическа такса, след която стана ясно, че Несебър е събрала с около 500 000 лв. повече такси в сравнение със същата дата от предходната година, похвалиха се допълнително от Общината.
При обявяването на класацията финансовият министър Симеон Дянков заяви, че приложената методика от показатели структурира и консолидира информацията за финансовото състояние на общините и сама по себе си представлява механизъм и своеобразен инструмент за тяхното финансово управление. В същото време министърът обяви, че за общините показали добри финансови резултати ще има допълнителни бонуси. Финансовият контрол обаче ще бъде тотален. На всеки 3 месеца Министерството на финансите ще класира общините с най-добра и най-лоша финансова дисциплина. Всяка община ще се оценява и по критерий за активно усвояване на европари и инвестиране  в общинската инфраструктура.
От догодина класацията се обвързва с въвеждането на нов модел на стимулиране и дисциплиниране на общините. „Кметовете, които нямат дългове и управляват най-добре общинските бюджети ще получават допълнителен бонус като процент от субсидията от държавния бюджет”, категоричен е Дянков. Освен това стана ясно, че държавата няма намерение да спасява общините с огромни дългове, независимо от какви разцветки са кметовете им.

Може да харесате още...