ЖП гарата в Пловдив – пред концесия

Срокът на концесията за строителство на „Централна железопътна гара Пловдив”е 35 г., а концесионерът ще бъде определен в открита процедура. Това съобщиха от пресцентъра на МС след като Правителството откри процедурата.

Задължение на концесионера ще бъде изграждането на автогара, два ескалатора, три пътнически асансьора, многофункционална обслужваща сграда, включваща помещения за магазия, колетно отделение, спедиция, пощенски услуги, обществени тоалетни, пералня със сушилня и гладачно отделение, офиси, хотел от тип „транзитен”, търговски обекти и места за разполагане на рекламно-информационни елементи. Инвестициите за първите четири години трябва да са в размер не по-малък от 9 380 650 лв. без ДДС, а за целия срок на концесията – не по-малко от 10 204 430 лв. без ДДС.
Пет са критериите за комплексна оценка на офертите, които ще бъдат подадени – размер на годишното фиксирано концесионно плащане (с относителна тежест 50 на сто), размер на променливото концесионно плащане (с относителна тежест 20 на сто), срок за въвеждане в експлоатация на строежите (с относителна тежест 20 на сто), предложение за инвестиционна програма (с относителна тежест 5 на сто) и бизнес предложение (с относителна тежест 5 на сто).
Очаква се предоставянето на концесия за строителство на централната жп гара в Пловдив да създаде условия за обезпечаване в полза на държавата на дейностите по модернизация на гаровия район, да привлече допълнителен трафик на пътници, на приходи за държавата от концесионни плащания, както и за откриването на нови работни места.

Може да харесате още...