Кмет и вице в Куклен – с обвинения за злоупотреби и присвояване на пари

Кметът на Куклен Димитър Сотиров и заместникът му Иван Апостолов са с обвинения за длъжностни престъпления, сред които за присвояване на пари. Това съобщиха от Окръжна прокуратура Пловдив ден след ареста на двойката. 

Сотиров, който е четвърти мандат кмет на малката родопска община, е с цели 5 обвинения. Ако те се докажат в Съда – го грози затвор от 10 до 20 години и конфискация на имущество.

Вицето му Апостолов е заплашен от двойно по-леко наказание заради по-малките суми, с които се твърди, че е ощетил общинската хазна.

Oбвиненията към Сотиров:

Според Прокуратурата, той и Апостолов на 15.11.2007 г. са облагодетелствали частна фирма при сключване на договор за доставка на бетон между Община Куклен и стопанина на бетоновъзел.

В периода 26.02.2009 г. – 09.03.2009 г., е сключил договори за строително монтажни работи с две фирми, представлявани от едно и също лице, с цел да набави за представителя на фирмите имотна облага. Вредите, според обвинението, за община Куклен са в размер на 100 000 лв.

През юни 2010 г., не е разпоредил извършване на проверка по жалба на гражданин до РДНКС, възложена му от Началник сектор Пловдив-РДНСК-ЮЦР, свързана с извършване на незаконно строителство на бетоновъзел.

На 05.01.2011 г., е сключил договор за доставка на бетон между Община Куклен и търговско дружество, стопанисващо бетоновъзел, с цел да набави облага за представителя на търговеца, като е нарушил Закона за обществените поръчки.

В периода януари 2009 г. – декември 2011 г., не е възложил обществена поръчка за изграждане на елементи от канализационната мрежа на Куклен, с цел да набави за пет различни фирми облага.

Сотиров е обвинен и за извършено в периода 10.02.2008 г.-21.05.2012 г., в длъжностно присвояване в особено големи размери, за улесняване на което са били извършени и документни престъпления, а присвоената парична сума, собственост на общината, възлиза на 49 571,39 лв., според Прокуратурата.

Сред обвиненията на Иван Апостолов има едно за колоритна дейност на вицето – в периода май – септември 2011 г., той използвал служебното си положение, за да си поръча безплатна работа на негов строителен обект в местността Копривките.

Иначе обвинението му за длъжностно присвояване е за 3385,47 лв.

Двойката е в ареста за 72 часа.

Може да харесате още...