Драматична любов от 10 век, разказана с техниките на Театър НО, оживява на Античния театър в Пловдив тази вечер

Официалната съпруга на принц Генджи, Аои-но-уе е обладана от зъл дух и линее ден след ден. Придворните довеждат жрицата Терухи, която със звъна на тетивата на магическия си лък привиква духа да се яви. Оказва се, че това е отмъстителният призрак на благородната дама Рокуджо – ревнива любовница на Генджи, която принцът е изоставил. Ще успее ли жрицата да прогони духа на Рокуджо и излекува Аои? Отговори на тези въпроси льбопитните могат да намерят тази вечер в спектакъла на Но Театър Ямамото на Античния театър в Пловдив. Точно в 20 часа класическата японска Но пиеса – “Аои-но-уе” се очаква да завладее публиката. Пиесата е базирана на сцена от известния роман от 10-11-ти век – “Историята на принц Генджи”.
Преди представлението ще бъде изнесена кратка лекция за изразните средства, ролите и сюжетите в Но, ще бъде направена и нагледна демонстрация на музикалния съпровод.
Театър Но е една от най-старите, запазени до днес форми на театър. В днешния си вид, Но се е зародил през 14-ти век, като от тогава се е изменил много малко. Дълги векове театърът е бил под протекцията на владетелите на Япония – шогуните, а в днешно време е обявен за нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Типични за Но са изящните маски и пищните копринени костюми. Най-често героите в Но са свръхестествени същества – божества, зли демони, или страдащи призраци, а техните танци се явяват ключов елемент в представленията.

Може да харесате още...