В Пловдив изравнителните сметки за парно през миналата зима – готови, средно се плаща по 77 лв.

Средната стойност на фактурите за парно на пловдивчани през миналия отоплителен сезон – от октомври 2011 до април 2012 година – е 76,93 лв. с ДДС. Това съобщиха от EVN България като уточниха, че общо 12 625 домакинства имат отрицателни изравнителни сметки, т.е. те имат суми за получаване, а малко по-малко – 12 561 са с положителни изравнителни сметки, следователно ще трябва да доплащат. В тези бройки не влизат клиентите на дружеството, избрали предимствата на дистанционното отчитане, тъй като то не изисква изравняване в края на периода.

Клиентите с изравнителни сметки ще получат съответно кредитно (при отрицателен баланс) или дебитно (при положителен баланс) известие на база изравнителните сметки, припомниха от EVN. Заедно с известията за изравнителните сметки, ще се получат и фактурите за потреблението на битова гореща вода през месец юли. Безлихвеният срок за плащане на изравнителните сметки е 1-ви септември за битови клиенти и 27-ми август – за стопански.

Сумите за получаване от изравнителните сметки ще бъдат добавени към баланса на текущото задължение на клиента за конкретното ИТН – номер на измервателна точка, съобщиха още от дружеството. Остатъкът от сумите за получаване могат да останат за погасяване на бъдещи задължения. Друга възможност е клиентът да заяви превод на сумата чрез попълване на декларация в EVN Офис, в която да посочи банкова сметка.

 

Може да харесате още...