БАЛКАНКАР РЕКОРД: Излизаме от тежката ситуация с нови продукти, но трудно се намират работници

Опитваме с Бюрото по труда по една от програмите на социалното министерство да наемем заварчици и монтьори, но се оказва, че желаещи няма. Заплащането за 6 месеца, за колкото е програмата, е от 380 лв. до над 400 лв, но е факт, че работническите длъжности остават непотърсени. Това сподели пред медии изпълнителният директор на пловдивската фирма БАЛКАНКАР РЕКОРД инж. Петър Петров. По негова информация, от училището по автотранспорт в града, което преди години е било основен инкубатор за кадри, едва 10% избират работа в завода. В цифри това изглежда съвсем тъжно – от 30 зрелостници, прекарали платен стаж в предприяието, едва 3-ма избират да вадят хляба си в него.

Заради възвръщане на производствените обеми, тази година има увеличаване на персонала със 7-8 човека, така че в момента в БАЛКАНКАР РЕКОРД работят около 160 души, разказаха от ръководството на предприятието и допълниха, че поръчките на този етап осигуряват достатъчна натовареност. За 2012-та година например се очертава от завода да излязат до 500 нови кара. Сред тях са новите разработки на мотокари с дизелови и газови двигатели Тойота, както и на влекач, предназначен да тегли товари на летища.
Машината, чиято кабина има симпатично ретро-излъчване, всъщност е изключително модерна. Маневрен, с отлична спирачан ефективност, с екстри като климатик, подгряване на предното и страничните стъкла при ниски температури, автоматично въртящи се странички огледала и регулируеми седалки, влекачът може да тегли самолет до 25 тона, отделно от това – колички за багаж, водоноски, цистерна за зареждане на гориво. Първите 7 от тези машини вече се готвят да потеглят за Летище София. Надеждите за експорт обаче са по-серизони. 
Това е и тенденция за този тип продукция, казват от предприятието. От тяхната едва 7-8% остава в страната ни. Основно продажбите са в Украйна, Казахстан, Таджикистан, Словакия, Братислава… Свитите пазари заради кризата отпреди 2-3 години обаче започват да се съживяват, така че ние излизаме от тежката ситуация с нови продукти, заяви Петров. Той посочи, че освен карите с двигател Тойота и влекача, наесен ще се състои премиерата и на ново поколение мотокар.

Може да харесате още...