Световното по гребане в Пловдив – двойно по-голямо от олимпийската регата в Лондон

„Световното първенство по гребане за мъже и жени (неолимпийски дисциплини), юноши и девойки е най-голямото състезание за годината.” Това заяви на официалната пресконференция преди откриването Анита де Франс – вицепрезидент на ФИСА и член на МОК. В Пловдив ще се състезават представиители на 57 държави, а броят на гребците е близо 2 пъти по-голям от тези, които взеха участие в олимпийската регата. В Лондон гребаха 550 състезатели, а в града под тепетата ще бъдат около 1000. По последни заявки точните данни са – 355 лодки и 991 състезатели от споменатите 57 страни. До момента обаче са акредитирани 2400 души – състезатели, треньори, технически и медицински експерти. Охраната е поверена на 3 звена – национална полиция, общинска полиция и на специализирана частна фирма. На националната полиция е поверено да охранява седемнадесетте хотела, в които са настанени състезателите и треньорите, както и транспорта от и до гребния канал. Общинска полиция и специализираната частна фирма ДАИКС охраняват цялото гребно трасе, подстъпите към него, съоръженията на гребния канал, както и скъпоструващите лодки и над 2000 гребла.

„Световното първенство по гребане е важно събитие, което носи престиж. През 2013 година започваме строителството и на втория гребен канал в Пловдив и с двете съоръжения смятаме, че нашата кандидатура ще бъде фаворит за световните първенства за мъже и жени през 2016-а и 2017 година. Решили сме да издигнем кандидатурата си на предстоящия конгрес на ФИСА, който също е в Пловдив”, обяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Самият конгрес на ФИСА ще се проведе в петък, 17 август. За него и стартовете от световното първенство пристига и президентът на международната федерация по гребане Денис Освалд, който е сред най-уважаваните членове на МОК и допреди дни бе сред отговорните фигури по организацията на олимпиадата в Лондон.

Около световнтото по гребане Пловдив се е постарал да подготви и добра културна и туристическа програма за гребците и за всички, които ще бъдат тук по време на състезанията. Кметът Иван Тотев съобщи, че голямото първенство ще бъде използвано и за промотиране на културното наследство на Пловдив.

„На подхода към гребното трасе е поставен информационен център, в който се предоставя безплатна информация за забележителностите на Пловдив и региона. Организирахме и специална туристическа обиколка с автобуси и канадският отбор първи се записа за нея”, заяви Иван Тотев.

„На световното ще участват и две български осморки, което е събитие за нас, тъй като дълги години не сме имали качествени състезатели за такова първенство”, изказа задоволстви заместник кметът по спортните дейности на Пловдив Георги Титюков. Българските осморки ще стартират при юношите и девойките. Титюков покани пловдивчани и гостите на града да дойдат на официалното откриване в Античния театър, което ще се проведе тази вечер от 19 часа. А също така – и на самия гребен канал за състезанията, които стартират утре и продължават до неделя.

„Благодаря на кмета на Пловдив и неговия екип, че застана между нас и пловдивските колоездачи, които обикновено карат свободно покрай гребния канал. Но искам и да се извиня на колоездачите, че докато трае световното по гребане, няма да могат да ползват канала. В същото време искам да споделя, че гребният канал в Пловдив е високо ценен сред хората от ФИСА. Още се помнят великолепните постижения и резултати, направени по време на световното първенство за юноши и девойки през 1999 година. Сега очакваме нови. С хора като моята приятелка Светла Оцетова, които са ангажирани около организацията, вярвам, че ще стане отлично първенство”, каза Анита де Франс на срещата с медиите, състояла се в сградата на община Пловдив.

„Вече сме напълно готови за организацията на това изключително силно състезание, на което ще бъдат раздадени 297 медала”, каза Иван Попов от организационния комитет.

„На първата съвместна конференция на ФИСА и треньорите по гребане, която се състоя вчера, стана ясно, че към организаторите има високи изисквания и на повечето от тях вече има удовлетворителен отговор”, съобщи техническият директор на ФИСА Светла Оцетова.

„Поели сме дори „ангажимента” за топло и безветрено време, за да видим високи резултати”, пошегува се Оцетова. „На олимпийското трасе в Лондон се напатихме от постоянния студен вятър, но тук няма да е така”, заключи тя.

„Българските гребци също имат своя шанс и съм сигурна, че младата смяна ще покаже спортен дух и желание за победа в Пловдив. Един класен гребец се изгражда почти 10 години, а България в момента сменя поколения и е рано за много високи очаквания към младите ни надежди”, добави Светла Оцетова.

Може да харесате още...