Очаква се 40 на сто по-малко реколта от царевица

С 40 % по-ниска ще бъде реколтата на царевица тази година, съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който провери реколтата в нивата на Венелин Делгянски край град Раковски. Тенденцията за намаляване на реколтата е в световен мащаб. Тази година в страната ни се очаква добив около 1,2 млн. тона.

Според Найденов, притесненията основно произлизат от това, че царевицата е основен компонент във фуража за животни, а по-ниската реколта неминуемо ще доведе до поскъпване на фуражите. „Скъпите фуражи и свитото потребление ще поставят животновъдите у нас под огромна преса. Именно затова животновъдите ще бъдат подпомогнати с допълнителни мерки”, каза министърът.

Той уточни, че песимистичните прогнози отстъпват, защото това, което е видял, е по-добро от това, което е очаквал. За района на Пловдивско реколтата е около 300 кг за дка. Но има и други райони, където реколтата е по-слаба и има пропаднали площи. При пропаднали площи на 100 % ще бъде задействан европейският регламент и пострадалите продукции ще бъдат обезщетени с до 80 % за загубите, стига да са застраховани каза още министърът.

Може да харесате още...