Започват приготовленията за честване на 12 века Несебър

В Старинен град Несебър започват приготовленията за честванията по случай XII века история. Официалният празник е на 15-ти август, а ден преди него – във вторник от 18:00 часа – в музей „Старинен Несебър” ще бъде открита изложбата на Виолета Станоева – „Концертино за Несебър”. В 21:00 ччаса на сцената на Амфитеатър, концерт ще изнесат най-обичаната морска певица – Тони Димитрова и групата, която спечели последното издание на „Бургас и морето” – „Петте сезона”.

В празничния ден в 09:30 часа пред крепостните стени ще се проведе тържествен ритуал за издигане на националния флаг. Точно в 10 на Морска гара ще бъде даден стартът на вече традиционния плувен маратон „Несебър 2012”. Организаторите са се погрижили и за малчуганите, които в 18:30 часа ще могат да се насладят на куклено шоу в Южен парк. Веднага след това оттам ще потегли парад на мажоретни състави, който в 19:30 часа ще изнесе спектакъл на площад „Месамбрия”. Между 19:00 и 21:00 часа. музей „Старинен Несебър” обявява свободен достъп за посетители, а деца доброволци ще разказват историята за това как хан Крум е завладял вековния град. Същевременно, гостите на града ще имат възможността да избират между три сцени, на които своите представления ще изнасят както местни певци, така и солистите от Националната опера и балет, солисти и балет на държавна опера Бургас, група АКАГА.

В 22:45 идва кулминацията на вечерта, когато ще бъде прожектирано 3D mapping шоу с танцьори. Така община Несебър ще даде началото на поредица от прожекции, които ще могат да се наблюдават по празници и ще запознават посетителите с древната история на града. Шоуто ще бъде закрито със светлинен спектакъл от фойерверки.

Може да харесате още...