Варненски студенти ще работят с водещи италиански архитекти във Венеция и Акуила

Меморандум за сътрудничество с италианското сдружение СЕНС ЪФ ГРИЙН подписва Варненският свободен университет, съобщиха от учебното заведение. Целта на документа е да предложи начини и форми за развитието на образователния процес и практическото приложение на придобитите от студентите знания, както и да даде възможност на младите хора да участват в нови образователни програми, международни практики и стажове, пленери и уъркшопи с практическа насоченост.

Сдружението е обединение на ГРИЙН ХАУС ГРУП, Е Амбиенте, ЕДИМО груп и Тадеи. То работи по създаване и реализиране на проекти, свързани с биоклиматичната и устойчива архитектура и антисеизмичността. Меморандумът предвижда създаване на научно-експертен екип, който ще работи в областта на биоклиматичната архитектура и новите технологии в антисеизмичното инженерство, както и създаване на нови образователни програми в Архитектурния факултет на Варненския свободен университет. В документа са описани възможностите за организиране на стажантски програми за варненските студенти във Венеция и Акуила. Предстои и създаването на съвместно научно-изследователско ателие за проектиране на сгради, съобразени с най-новите технологии в архитектурата. Изготвеният в ателието прототип ще послужи за евентуално индустриално производство и ще бъде предложен на водещи фирми в България.

От своя страна Варненският свободен университет ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР ще приема преподаватели и експерти от Италия, които ще участват в обучението в бакалавърските и магистърските програми и майсторските класове.

От българска страна под документа полагат подписи ректорът на университета проф. д.ик.н. Анна Недялкова и деканът на Архитектурния факултет проф. д-р инж. Стефан Терзиев. Подписите за италианското сдружение са на вицепрезидента на ГРИЙН ХАУС ГРУП проф. д-р арх. Масуд Есмаилу и управителят на ЕДИМО груп Данило Тадеи.

Може да харесате още...